Začiatok leta sa prejavil v slovenských horstvách nárastom úrazov

27.06.2005 Celý región

Poprad 26. júna (TASR) - Začiatok leta sa prejavil v slovenských horstvách nárastom úrazov, pod ktoré sa nezriedka podpísalo preceňovanie síl či nepremyslené...
Poprad 26. júna (TASR) - Začiatok leta sa prejavil v slovenských horstvách nárastom úrazov, pod ktoré sa nezriedka podpísalo preceňovanie síl či nepremyslené konanie.

V Prielome vo Vysokých Tatrách pomáhala počas víkendu Letecká záchranná služba Air Transport Europe (ATE) v Poprade dvom turistom, ktorí sa pošmykli na snehových poliach. Hovorca ATE Pavol Svetoň pre TASR spresnil, že v sobotu odvážal vrtuľník z Prielomu dvoch zranených návštevníkov Vysokých Tatier. Prvý z nich, 25-ročný Poliak utrpel po páde na firnovom snehu ľahšie zranenia a početné odreniny. Horšie obišiel asi 50-ročný Slovák, ktorý si zlomil členok. \"Počas horúcich dní snehové polia lákajú, ale firnový sneh je zrnitý a nebezpečný najmä pre turistov v letnej obuvi, \" zdôraznil hovorca.
Záchranári z oblastného strediska Horskej záchrannej služby (HZS) Slovenský raj pomáhali taktiež v sobotu popoludní na Čertovej sihoti vyčerpanej a dehydrovanej 15-ročnej turistike z Českých Budejovíc. Deň predtým zaznamenali podobný prípad v Prielome Hornádu. V obidvoch prípadoch turisti podcenili pitný režim. Záchranári odporúčajú vyberať túry adekvátne schopnostiam a v horúcom počasí pamätať na dostatočný prívod tekutín.
Schopnosti precenila v prvý víkendový deň aj skupina nemeckých turistov v Nízkych Tatrách, ktorí sa vybrali lanovkou z Jasnej, potom prešli peši cez Ďumbier a Chopok na Konský grúň, kde 61-ročná, úplne vyčerpaná žena už nemala dostatok síl túru dokončiť. Záchranári z oblastného strediska HZS v Jasnej turistov v podvečer transportovali terénnym autom do domu HZS, kde sa o nich postarali.
Ďalší úraz zaznamenali na Táľoch, kde sa zranil pri núdzovom pristátí paraglidista z Brezna. Po zoskoku v oblasti sedla nazývaného Stupka v silných turbulenciách mu zlyhal zvrchlík padáku. Nasledovalo núdzové pristátie do lesa, kde ho našli záchranári. Bol v miernom šoku a sťažoval sa na bolesti chrbta. Záchranári mu poskytli prvú pomoc a transportovali ho na ďalšie ošetrenie.
 

Vyberte región

mark